Bevezetés a száraz akkumulátorba.

- 2021-05-26-

A száraz cella egy kémiai akkumulátor, amely paszta elektrolitot használ egyenáram előállítására (a nedves akkumulátor folyékony elektrolitot használó vegyi elem). Nagyjából primer és másodlagos elemekre oszlik. A mindennapi élet részei. Általában a középsőt használják, valamint egy könnyű akkumulátort. Sok elektromos berendezésen használhatók.

A gyakori száraz akkumulátorok a cink-mangán elemek (vagy a szén-cink akkumulátorok, vagy a száraz Leclanché cella).

A szárazelemek elsődleges elemek a vegyi áramforrásokban, és egyfajta eldobható elemek. Mivel az ilyen típusú kémiai tápegységek elektrolitja egyfajta nem folyékony paszta, száraz akkumulátornak nevezik, ami egy áramló elektrolitot tartalmazó akkumulátorhoz képest van. A száraz akkumulátorok nem csak zseblámpákhoz, félvezető rádiókhoz, magnókhoz, kamerákhoz, elektronikus órákhoz, játékokhoz stb. .

A szokásos száraz akkumulátorok többnyire mangán-cink akkumulátorok, pozitív szénpálcával a közepükön, grafit és mangán-dioxid keverékével, valamint egy rostos hálóval. A háló vastag elektrolit pasztával van bevonva, amely ammónium -klorid oldatból és keményítőből áll. Van is kis mennyiségű tartósítószer.

A legkülső réteg egy fém cinkbőrből készült henger, amely a negatív elektróda. Az akkumulátor lemerülése ammónium -klorid és cink elektrolitikus reakciója, és a felszabaduló töltést grafit vezeti a pozitív szénrúdhoz. A cink elektrolitikus reakciója hidrogént szabadít fel. Ez a gáz növeli az akkumulátor belső ellenállását.

A grafittal kevert mangán -dioxidot a hidrogén felszívására használják. Ha azonban az akkumulátor tovább működik, vagy túl sokáig használja, a mangán -dioxid túl késő vagy túl késő lesz. Majdnem telített, és nem tud többet felszívni. Ebben az időben az akkumulátor elveszíti funkcióját a túl nagy belső ellenállás és a túl kicsi kimeneti áram miatt. Ha azonban az akkumulátort felmelegítik vagy egy ideig hagyják, a benne felgyülemlett hidrogéngáz felmelegszik és felszabadul. Lassan engedje el. A mangán -dioxidot is csökkentették és visszanyerték, és az akkumulátor ismét erőteljes lesz!


A kémiai egyenlet a következő: Zn+2MnO2+2NH4Cl = ZnCl2+Mn2O3+2NH3+H2O

Ne boncolja szárazelemeket! ! Ne tegye a tűzre égéshez vagy pörköléshez.