Az alkáli száraz akkumulátor bevezetése

- 2021-07-31-

Száraz alkáli elemegyfajta hosszú élettartamú eldobható akkumulátor, amelyet a közönséges cink-mangán-sav elemek alapján fejlesztenek. Más néven alkáli mangán szárazelem. Alakja és mérete megegyezik a hagyományos mangán elemekkel. Javított teljesítményük miatt gyakran használják őket vakuforrásként.
A negatív elektróda anyaga aalkáli száraz akkumulátorcink, a pozitív elektróda mangán -dioxid, az elektrolit nátrium -hidroxid vagy kálium -hidroxid oldat, a pozitív elektróda anyaga pedig szénrúd. Szerkezetének közepén egy szénrúdból készült pozitív elektróda található, amelyet nátrium -hidroxiddal vagy kálium -hidroxid -oldattal impregnált szálanyaggal burkolnak, kívülről pedig mangán -dioxid borítja, végül egy cinkhenger alkotja a negatív elektródát. Az akkumulátor külső burkolata közömbös fémből vagy műanyagból készül, és a pozitív elektródához van csatlakoztatva, az akkumulátor negatív elektródája pedig az akkumulátor aljához van csatlakoztatva egy kollektorcsapon keresztül.
Az akkumulátor kifejezése (-) Zn | NaOH | MnO2 (C) (+)
Az akkumulátor válasza
Anódreakció Zn+4OH-2eâ † ’ZnO22-+2H2O
Katódreakció MnO2+H2O+eâ 'MnO (OH)+OH-
Összes reakció Zn+2MnO2+2OH-ZnO22-+2MnO (OH)
A normál üzemi feszültségalkáli elemekmegegyezik a közönséges savas cink-mangán akkumulátorokkal. Az alkáli elemek hosszú élettartamúak, nagy kapacitásúak, alacsony a belső ellenállásuk, és hosszú idő után nem szivárognak, mint a száraz akkumulátorok, ezért ők az első választás a személyes hang, kamera és egyéb áramforrások számára.